tiistai 19. helmikuuta 2019

Helpot ohjeet kurkun kasvatukseen

Blogiyhteityössä: Siemenkauppa.com

Kurkku on tomaatin ohella yksi kotipuutarhojen viljellyin vihannes. Kurkun kasvattaminen ei ole vaikeaa, kunhan huolehtii muutamista yksityiskohdista. Kurkun kasvatukseen on varmasti eri näkemyksiä ja tapoja, mutta tässä omat vinkkini kurkulle.Kurkun kasvatuksessa lajikevalinta on tärkeää. Suosi ensisijaisesti partenokarppisia lajikkeita. Partenokarppinen kurkku tuottaa vain emikukkia. Näin ollen kukan ei tarvitse pölyttyä tuottaakseen satoa. Tästä on etua paikoissa jossa pölyttäjien määrä on vähäinen, kuten parvekkeella ja kasvihuoneessa. Toisena tai jopa tärkeimpänä ominaisuutena on karvasvapaisuus. Kolmantena hyvänä ominaisuutena on taudinkestävyys.
Kurkut voidaan jakaa kolmeen kategoriaan: kasvihuonekurkku, avomaankurkku ja amppelikurkku. Nimet kertovatkin mihin nämä kurkut soveltuvat. Moni kasvihuonekurkuksi nimetty lajike soveltuu myös amppelikurkuksi, jos niiden hedelmät ovat pienikokoisia.Kurkku on kasvultaan nopea, joten ne voi kylvää vasta kasvukauden alettua tai esim. 2-3 viikkoa ennen kasvihuone- tai lavakauden alkua. Nopea kasvu tarkoittaa sitä, että kurkku tulee siirtokokoiseksi nopeasti ja tällöin olosuhteiden pitäisi olla hyvät paikassa jonne kurkkua ollaan sijoittamassa. Kurkku pitää lämpimästä ja tarvitsee paljon valoa. Kurkku on arka kylmälle ja erityisen herkkä se on juuristostaan. Älä käytä kasteluun missään vaiheessa kylmää vettä. Avomaalle kurkku istutetaan vasta kun maa on lämmennyt. Avomaalla kurkku suojataan kukkimisen alkuun asti harsolla tai niin pitkään kun yöt ovat erityisen viileitä.Kylvä kurkku pieneen ruukkuun, yksi siemen per ruukku. Käytä kylvöön kuohkeaa multaa tai turvetta. Kun kurkku ei tahdo enää pysyä pystyssä, sen voi siirtää jo lopulliseen ruukkuun, lavaan, kohopenkkiin tai peltoon. Lopullisella paikalla kurkku on viimeistään tuettava. Kasvihuonekurkkulle on helpointa tarjota tukinaru jota pitkin se voi kiivetä ylös. Amppelikurkullekkin voi tarjota narun, jolla kasvua saadan ohjattua myös sivuillepäin. Avomaankurkkua ei tueta avomaalla.Kurkku kasvattaa suhteellisen suuren juuriston, mutta se pärjää pienessäkin ruukussa. Lähinnä ongelmaksi muodostuu kurkun vedenkulutus, joka on kesällä erittäin suurta. Kurkku ei viihdy märässä maassa, joten kastelusta huolimatta kasvualustan on oltava hyvin hengittävä. Amppeleissa kannattaa jo painosyistä käyttää turvetta.

Kurkun janoisuuden takia ruukku kannattaa mitoittaa hieman suuremmaksi. Jos kurkku pääsee kuivumaan, eikä lajike ole karvasvapaa, aiheuttaa tämä kurkun hedelmään karvautta. Karvasvapaat lajikkeet muuttuvat myös karvaiksi, mutta yleensä tämä liittyy ylikypsyyteen.

Kurkku kannattaakin kerätä heti kun se on saavuttanut syöntikoon. Kurkku kerätään vihreänä eli "raakana". Kun kurkun väri alkaa vaalenemaan, on tämä merkki hedelmän kypsymisestä ja se alkaa poikkeuksetta olla jo syömäkelvoton. Jos kurkusta haluaa ottaa siemeniä talteen, tällöin hedelmän pitää antaa kypsyä keltaiseksi saakka. Partekarppiset lajikkeet tuottavat harvoin siemeniä, eikä siemenet muodostueessaankaan ole itäviä.
Kurkkua huolletaan tarpeen tullen. Siitä poistetaan sairaat ja kuivuneet lehdet. Avomaankurkun ja amppelikurkun kasvua ei yleensä säännöstellä. Kasvihuonekurkkua on taas hyvä leikata ja näin säätää kasvua ja sadontuottonopeutta. Kurkusta kannattaa poistaa varkaat (sivuverso päärungosta), koska nämä hidastavat kasvua ja sadontuottoa. Vaihtoehtoinen tapa on antaa tulla sivuhaaraan yksi kukka ja lehti, jonka jälkeen sivuhaara katkaistaan.

Koska kasvihuonekurkku tarvitsee kasvaakseen tukea alhaalta ylös, vaatii kurkku huomiota paljon kasvun ohjaamisen suhteen. Kun kurkku on saavuttanut katon tai naruohjauksen poikkisäikeen katossa, sen kasvu voidaan ohjata tippumaan takaisin alas. Kasvu voidaan ohjata jatkumaan ylhäällä myös kattorakenteita pitkin tai kurkun runkoa voidaan varovasti laskea alas.

Alaslasku on kotipuutarhoissa haastavaa ja liian nopeasti tai liian lähelle juurityveä tehty laskos halkaisee tai katkaisee rungon helposti. Kurkku on myös isojen lehtien takia suuri varjostaja, josta voi olla haittaa tai hyötyä. Tästä syystä kurkun sijoitusta kasvihuoneessa kannattaa miettiä ennen istutusta.- Kurkku ja tomaatti tulevat toimeen keskenään, vaikka tomaatin haihduttamien alkanoidien sanotaan haittaavan kurkun kasvua
- Kurkku pitää suhteellisen kuivasta ilmasta, mutta tämä altistaa kurkun herkästi vihannespunkeille
- Korkea ilmankosteus ja viileät ilmat altistavat kurkun heräkästi homekasvustoille, kuten härmälle
- Keltaiset lehdet indikoivat liian märästä kasvualustasta, ravinteiden puuttesta tai punkeista
- Kylvä kesällä toinen erä kurkkua loppusyksyn satoa silmällä pitäen
- Kastele ja lannoita paljon, lannoitteeksi käy peruslannoite tai hieman typpipainotteinen lannos
- Kurkun alimmat lehdet voidaan poistaa, jätä alimman hedelmän alle vähintään yksi lehti
- Avomaankurkkua voi myös kasvattaa kasvihuoneessa ja käyttää sitä tuoreeltaan ilman säilöntää
- Jos kurkku närästää syödessä, kokeile vaaleampia lajikkeita tai kokeile kuoria kurkku
- Partenokarppisia ja perinteisiä lajikkeita voi kasvattaa samassa tilassa


         Lajikepoimintoja:

15 kommenttia:

 1. Kiitos selkeistä ja hyvistä ohjeista! Täytyy tänä kesänä kokeilla ensimmäistä kertaa kurkun viljelyä.

  VastaaPoista
 2. Hyvät ohjeet,otan käyttöön! Osaatko mainita jonkin vaalean lajikkeen, jota kurkkunärästyksestä kärsivä mieheni voisi kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nelson Gardenin Delistar f1.
   https://www.siemenkauppa.com/1776-kasvihuonekurkku-delistar-.html

   Poista
 3. Hyviä ohjeita aloittaville kurkunkasvattajille.Kiitos! Katsotaan, kuinka käy kurkkujen...

  VastaaPoista
 4. Kiitos oli hyvät neuvot eka kertalaiselle Suuri kiitos 👍👍👍

  VastaaPoista
 5. Istutin kurkun isoon ruukkuun, pohjalla soraa, mutta multana puutarhamultaa. Onkohan liian tuhtia..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylvöön joku multa voi olla liian tuhtia, joskin jos vertailee brändimerkkien kylvömultia, ovat nekin "normaalivahvuisia". Eli toisisin sanoen mikään multa ei ole liian tuhtia.

   Vastoin normaaleja oletuksia, ei mullat sisällä paljoakaan ravinteita. Itse lähden lannoittamaan todella nopeasti jo pieniä taimia ja ruukunvaihdonyhteydessä kastelen heti lannoitevedellä. Kasvualustaa ei saisi missään vaiheessa päästää kuluttamaan omia ravinteita loppuun, joka on yleisin virhe kotipuutarhureilla, koska tällöin myös kasvu hidastuu ja loppuu. Tässä suhteessa mineraalilannoitteet, veteenliukenevat ovat hyviä, koska niissä ravinteet ovat kasvin helposti saatavilla. Orgaaniset ja luomulannoitteet ovat hitaita ja maan mikrobien pitää muokata niitä ensin kasville sopivaan muotoon. Kastellessa orgaanisilla lannoitteilla, kasvualusta voikin mennä liian väkeväksi, josta seuraa jälleen monia eri ongelmia. Kurkku kuluttaa paljon ravinteita ja liian varovainen lannoitus johtaa nopeasti kasvun hiipumiseen tai erinäisiin puutostiloihin.
   Eli ei hätä mullan suhteen.

   Poista
 6. Voiko partenokarppisia tosiaan kasvattaa hyönteispölytteisten kanssa samassa tilassa? Luin että jos partenokarppinen pääsee pölyttymään näiden toisten siitepölyllä tulisi kurkuista epämuodostuneita ja kitkeriä.

  VastaaPoista
 7. Tästä oli puhetta jossain, mutta siinä ei ole mitään perää. Voi kasvattaa samassa huoneessa. Itsekkin olen näin tehnyt.

  VastaaPoista
 8. Mikä on pielessä kun n.5cm kurkun alut kuivuu.kasvini kukkii runsaasti ja on hyvinvoivan näköinen mutta alut kuivaa ja putoo pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olosuhteet eivät ole otolliset hedelmien kasvulle tai lajikkeesta riippuen kyse voi olla myös huonosta pölyttymisestä. Yleensä vedenpuute on syy tähän. Myös ongelmat vedensaannissa johtaa samaan lopputuloseen. Tällöin syynä on liian pieni juuristo versus kasvi, liian märkä kasvualusta ja juurimätä.

   Poista
 9. Otin viime vuonna kurkusta siemenet ja laitoin niitä tänä vuonna kasvamaan. Kasvoivat hyvin, mutta kukat olivat normaalia pienemmät, eikä emikukkia ollut lainkaan. Ajattelin, että niistä ei tule mitään. Sitten huomasin, että emikukkia ilmestyi rönsyjen päihin ja niistä alkoi tulla alkuja, mutta niistä tuli pyöreitä ja raidallisia. Olisko mahdollista, että viimevuotinen kurkku oli risteytynyt kurpitsan kanssa. Emikukkia näyttää tulevan vain rönsyihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurkku ja kurpitsa ei tiettävästi risteydy. Jos kyseessä oli F1 lajike, keräämäsi siemenet olivat sitten F2 suokupolvea ja usein tässä vaiheessa F2 sukupolvi on epävakaa ja risteytykseen F1:seen käytettyjen "vanhempien" ominaisuudet tai toisen puolen ominaisuudet saattavat tulla esille tässä sukuopolvessa.

   Poista
 10. Mistä tietää että kyseessä on partenokarpoinen lajike? Koitin etsiä Rhensk dfuv Hg pussista mutta en löytänyt mainintaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tieto lukee yleensä pussissa tai siemenmyyjän sivulla tai katalogissa. Yleensä uudet f1 nimellä myytävät lajikkeet ovat partenokarppisia. Rhensk druv Hg on toiselta nimeltään Reinin rypäle. Tästä ainakin löytyi tieto, että on ristipölytteinen.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...