sunnuntai 16. joulukuuta 2012

SiipiWeikot – X-Hot – Hot Wings Kastike

IMG_0198 Poppamiehen paketista paljastunut Siipiweikkojen siipikastike on erittäin kiinnostava tuote. Siipikastikkeet jakautuvat mielestäni kahteen ryhmään. Orginaalit ja muut. Orginaalit ovat samantyyppisiä perussiipikastikkeita, kun taas muut ovat sitten jotain muuta, eivätkä edes yritä olla orginaalin makuisia.

Buffalo Wingsit saivat alkunsa Buffalossa sijaitsevassa Anchor Barista 60-luvun puolivälin tietämillä. Suomeen siipikulttuuri rantaantui SiipiWeikkojen tuomana 1991. Oppinsa siipiin SiipiWeikot hakivat Atlantin takaa. Kastike lienee yksi lähinnä yksi Anchor Barin orginaalia oleva kastike Suomessa. Eri lähteiden mukaan Anchor Barin kastike on muuttunut vuosien saatossa jonkin verran. Kastikkeen koostumuksesta näyttää olevan liikkeellä hieman eri spekulaatioita. Wikipedian mukaan kastike olisi Frank's RedHot nimistä kastiketta, jota löytää esim. Prismoista. IMG_0205-001

Olipa tuo orginaali nyt mitä tahansa, oli tätä Suomen ja Euroopan ensimmäisen siipiravintolan soossia pakko päästä maistamaan. Odotukset olivat erittäin etikkapitoiset. Itse en ole SiipiWeikkojen siipiä syönyt, mutta Vipa on niitä ostanut Naantalin Aurinkoisesta. Hänen makuunsa nuo eivät olleet liiallisen etikan takia. Siispä koemaistatin tällä marinoituja siipiä sokko periaatteella, jotta makua ei lytättäisi ennen maistamista.

Pullon etiketistä ei löydy marinointiohjetta, joten marinointi pitää soveltaa itse. Sanottakoon vielä samassa, että pullosta ei löydy sinettiäkään eikä säilytysohjetta aukaistulle ja avaamattomalle pullolle. Korkin aukaisun jälkeen ilmoille pääsi melkoinen etikan haju. En antanut sen häiritä, vaan kaadoin pullosta kastiketta siipien päälle. Sekoitettuani kipossa olleita siipiä etikan haju vain voimistui. Kastikkeen koostumus oli melko juoksevaa ja ohutta. Toivoin sen kuitenkin marinoivan siivet hyvin.

Uunituksen jälkeen näky oli odotettu ja etikan haju oli hävinnyt. Maku oli mielestäni hyvä. Kastiketta voisi sanoa Texas Peten makuiseksi muutamilla poikkeuksilla. Tulisuus oli mielestäni hitaasti nouseva, ei terävä. Vaikka X-Hot antaisi viitteitä jo erittäin tulisesta, tulisuus kamppailee samassa luokassa HK:n Liekkisiipien kanssa. Kitkeryyttä ei ollut, vaikka silloin tällöin etikan maku tuli suuhun. Etikan häivähdys oli mielenkiintoinen ja jäin jopa odottamaan voimakkaampaa etikan makua. Se sopi hyvin. Vaikka Vipalla oli huonoja kokemuksia jälleenmyyntipaikan siivistä, hän oli tekemääni marinointisettiin tyytyväinen. Itse pidin tuotteesta myös ja erityisesti sen tulisuuden ja etikan häivähdyksen lisäksi makea “tuulahdus” antoi syvyyttä muille mauille. Eiköhän tästä tule joskus isompikin kannu hankittua.

Maku: 8½
Tulisuus: 6
Hinta: 7,95€ / 0,5l
(15,90€/ltr)

Siipiweikot Hot Wings Kastike, x-hot 0,5l, Poppamies.fi verkkokauppa

IMG_0184 IMG_0186

Ennen ja jälkeen. Marinointi aikaa kannattaa varata mielellään 6:sta tunnista aina vuorokauteen saakka.

Jos kaupastasi ei ole löydettävissä marinoimattomia siipiä, valitse pohjaksi mietoja makuja sisältävä siipituote. Hunajamarinoituja tulee välttää. Huuhtele siipiä toistuvasti, kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Marinadin pesussa kannattaa käyttää kannellista kippoa. Anna siipien hetken valua siivilässä. Kuivaa siivet ja laita ne kannelliseen marinointikippoon ja kaada marinadia niiden päälle. Arvioi marinadin määrää muutaman ravistelun jälkeen ja lisää sitä jos sitä on mielestäsi liian vähän. Marinointi kannattaa tehdä aina huomattavasti isommassa kipossa jotta siivet pääsevät pyörimään helposti ravistelun aikana. Siirrä siivet marinoitumaan jääkaappiin. Uunita 250°C:ssa 20-30 minuuttia tai niin kauan, että pinta on ruskean ja rapean näköinen.

6 kommenttia:

 1. Onneksi tuli tälläinen epäkohta huomioon, että olen siivet valmistanut väärällä tapaa. Tässäpä SiipiWeikkojen Pekan neuvo siipien laittoon:

  "Meidän kastikkeemme ideana on että sitä ei lämmitetä lainkaan vaan lisätään siipien päälle kun ne otetaan uunista/rasvakeittimestä.Siivet laitetaan esim.kattilaan,kastike perään ja ravistetaan.Siivet lämmittävät kastikkeen sopivasti.Olemme huomanneet,että kastikkeen maku kärsii paljon esim.uuniin laitettaessa."

  Pitääkin kokeilla tätä tapaa heti ensikerralla! Kiitokset Pekalle oikaisusta!

  VastaaPoista
 2. Nyt tuli testattua kastiketta aivan kuten se kuuluu tehdä. Eli siivet kypsennettiin ensin uunissa ja vasta sitten käytettiin siipikastikkeessa. Pieni vetäytyminen ja sitten maisteltiin. Vipan kommentti oli se, että siivet maistuivat juuri siltä miltä ne olivat maistuneet SiipiWeikkojen jälleenmyyntipisteessä Naantalin Aurinkoisessa. Omalta kohdaltani on pakko myös todeta, että nyt etikka maistui häiritsevästi. Etikan käry oli melkoinen ilmassakin. Väkevyys oli samalla tasolla kuin viimeksi. Itseäni häiritsi myös siipien märkyys ja vetisyys kastikesekoittelun jälkeen. Niinpä muutamien testisiipien jälkeen siivet heitettiin takaisin uuniin "kuivettumaan". Uunituksen jälkeen tuote oli taas kohdallaan. Tämä on hyvä kastike väärinkin käytettynä!

  Ensi kerralla pitää ehdottomasti testata vielä kolmatta menetelmää. Ensin siivet heitetään marinoitumaan esim. 6-24 tunninniksi kastikkeeseen. Siivet uuniin ja aikaisempien ohjeiden mukaisesti kypsäksi. Kun siivet ovat kypsiä, käytetään ne vielä kastikkeessa ja heitetään kuumaan uuniin loppulämmöille rapsakoitumaan. Kaksinkertainen marinointi, kaksinkertainen maku. Huomaathan, jos käytät samaa kastiketta 1 ja 2 vaiheessa, on kastikeen kuummennuttava kunnolla, jotta mahdollinen salmonella ei leviä.

  VastaaPoista
 3. Kyllä kannattaa jättää nuo marinoinnit tuolla aineella kokonaan pois ja käyttää vaan dippinä wingsien kanssa.
  Itse laittaa hieman maustetta pintaan tai jotain miedosti maustettua wingsiä käyttää niin kyllä vain on hyvää.

  VastaaPoista
 4. Niin tai voidaan hyvällä mielellä sopia että Tampereella on ainoat oikeat siivet. Kyseessä on kastike, EI marinadi. Siipiweikoilla ehdottomasti suomen parhaat siiwet, eikä pirkanmaan ulkopuolella osata edes valmistaa siipiä. Tervetuloa siis Tampereelle.... Saadaan tämäkin asia oikaistua.

  VastaaPoista
 5. Pirkanmaalaisena on tullut tosiaan siipiä paljon jokaisessa siipiravintolassa ja entistä enemmän pelkästään kotona. Omasta mielestä parhaat tulee kun keittelee hiljaisella tulella ison kattilallisen liekkisiipiä puolisen tuntia ja sitten rätväyttää setin Weberin hiiligrilliin. Ovat suussasulavan kypsiä, ei pätkääkään kuivia ja pinnalta mukavan rapsakoita. Toki hiiligrillin aromi kruunaa homman. Siihen sitten soosia mielen mukaan, ite oon päätynyt Red Hottiin, muut mukaanlukien Siipiveikkojen on mulle liian etikkaisia. Sitten vielä tuore valkosipulimajoneesi siitä sauvasekoittimella kädenkäänteessä niin siipinautinto on valmis :)

  VastaaPoista
 6. http://img-9gag-fun.9cache.com/photo/aZNW596_700b.jpg

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...